Aşırı zayıflık ve aşırı ÅŸiÅŸmanlık gebe kalamama nedeni olabilmektedir.Kadınlarda vücut ağırlığının normalden az olması hormonları olumsuz etkiler ve adet düzensizliklerine neden olarak gebe kalmaya engel olabilir.Kadınlardaki östrojenin 2/3’ü yaÄŸ hücrelerinde üretilmektedir.YaÄŸ hücrelerinin sayısı ne kadar fazla ise vücutta o kadar fazla östrojen üretilir.Yani östrojen seviyelerinin azalması ve yükselmesi durumunda gebe kalabilmeyi olumsuz olarak etkilemektedir.Ä°deal kiloya gelmek, egzersiz ve ilaç tedavisi ile hormonların dengelenmesi gebe kalmayı oldukça kolaylaÅŸtırmaktadır.
Kadınlarda Aşırı Kilo Kaybı Nasıl Gebe Kalmaya Engel Olmaktadır?
Vücuttaki yaÄŸ miktarı -15 civarında azaldığında hormonal denge de bozulmaktadır.Çok zayıflık durumunda beyinden yumurtalıklara giden sinyaller azaldığı için östrojen üretimi azalır,rahim içi tabakası geliÅŸemez ve gebeliÄŸin rahime tutunması da oldukça zorlaşır.Kilosu çok zayıf bayanlarda gebe kalamamanın daha çoÄŸunlukla yumurtlama dengesinin bozulmasıdır.
Kadınlarda Şişmanlık Neden Kısırlığa Neden Olur?
Aşırı ÅŸiÅŸmanlık da aşırı zayıflık gibi gebe kalamama nedenidir.Aşırı kilo durumunda fazla olan yaÄŸ hücreleri fazla miktarda östrojen salgılamaya neden olur.Vücuttaki aşırı yaÄŸlanma insülin salgısını arttırır ve bu durum yumurtalıklardan fazla miktarda erkeklik hormon salgılanmasına neden olur. Bu ÅŸekilde yumurtlamaya bozulur ve gebe kalmak zorlaşır. Hastaların ideal kilosuna kavuÅŸması durumunda yumurtlama düzelir ve gebe kalmak kolaylaşır. Yapılan çalışmalarda kilolu kadınların %5 oranında kilo vermesi ile birlikte adet düzensizliÄŸinin %60 oranında düzeldiÄŸi ve gebe kalmanın daha kolaylaÅŸtığı bildirilmiÅŸtir.
Aşırı Kilo Kısırlık Tedavisini Olumsuz Etkiler Mi?
Aşırı kilolu bayanlarda gebelik tedavisi sırasında gebe kalma ÅŸansının %20 oranında daha az olduÄŸu bilinmektedir. Bu tür hastaların tedavisinde daha çok ilaç kullanılması gerekir ve tedavi süresi daha çok zaman almaktadır. Ama bu hastalar kilo verdiÄŸi takdirde tedavi sırasında gebe kalma oranlarının arttığı daha saÄŸlıklı gebelik elde etme ÅŸansının daha fazla olduÄŸu bilinmektedir.